You are here

Jan van Hest, Bart Walhout: De Nanorevolutie - kansen en risico's voor gezondheid en economie

We staan voor een nanotech revolutie. Door studie en manipulatie van materialen op de schaal van moleculen ontstaan geheel nieuwe mogelijkheden, zoals baanbrekende medische toepassingen; wellicht zelfs een nieuwe technologische golf. Nederland investeert flink in nanotechnologie en draait mee in de top van het onderzoek. Deze ontwikkelingen kunnen grote gevolgen hebben voor mens, samenleving en economie. Naast de ongekende kansen moeten we heel zorgvuldig kijken naar de effecten en risico’s van nieuwe nanomaterialen. Op dinsdag 15 december organiseerde het Science Café Nijmegen een avond met wetenschap en dialoog over de kansen en gevaren van nanotechnologie. Het is de start van de Nanokaravaan, een publieke dialoog over nanotech in vijf Nederlandse Science Café's en debatcentrum Tumult. Te gast zijn hoogleraar Bio-Organische Chemie Jan van Hest (Radboud Universiteit) en Bart Walhout (Rathenau Instituut).

“There’s plenty of room at the bottom”, realiseerde visionair Richard Feynman zich in 1959 al de enorme potentie van manipulatie van materie op de moleculaire schaal van een nanometer; 100.000 maal kleiner dan de dikte van een haar. Sindsdien heeft miniaturisatie, met de ontwikkeling van krachtige computers en datadragers met grote informatiedichtheid, ons aan de drempel van de ‘nanowereld’ gebracht. Nanotechnologie maakt nu de stap van laboratoria naar nieuwe toepassingen, die ons dagelijks leven op een revolutionaire wijze kunnen veranderen. Veelbelovend zijn de medische toepassingen. Wat te denken van nanostructuren die medicatie gericht op die plekken in het lichaam bezorgen waar ze werkzaam moet zijn? Zulke structuren zijn in staat om een tumor te detecteren en te vernietigen zonder de gezonde cellen aan te tasten.

Hoe veelbelovend nanotech ook is, de veiligheidsrisico's zijn niet altijd even duidelijk. Door hun extreme afmetingen hebben nanodeeltjes onbekende eigenschappen. Op dit terrein is nog veel onderzoek nodig. Alleen in combinatie met een gedegen studie naar de risico’s heeft nanotechnologie een goede kans op maatschappelijke acceptatie. Met de toepassingen ontstaat ook veel nieuwe bedrijvigheid. De verwachting is dat de nog veelal kleine bedrijven een substantiële bijdrage gaan leveren aan de economie. Wil Nederland de boot niet missen, dan is het van belang dat de overheid gericht investeert in nanotechnologie; immers, wie het kleine niet eert …

Sprekers Jan van Hest (RU) en Bart Walhout (Rathenau Instituut)
Tijd 15 december 2009, 20.00-22.00 uur
Locatie The Shamrock (Smetiusstraat 17, Nijmegen)
Moderator Paul Voestermans
Live muziek DJ Shanto (vanaf 19.30 uur)
Entree gratis

De webcast werd verzorgd door Engage!

De Nanokaravaan wordt mede mogelijk gemaakt door Nanopodium.

Links

Nanotechnologie
Kennislink dossier over nanotechnologie
Nanotechnologie | Kennislink
Kennislink portal met alles over nanotechnologie
Nano&Me
Engelstalige website met antwoorden op nanotechnologie vragen
NanoNed
Website van het NL nanowetenschap- en technologieconsortium
NanoMedNet
Britse website met informatie over medische nanotechnologie
NanoImpactNet
Website van 24 Europese instituten op het gebied van nanoveiligheid

Video

/>
Korte intro in de nanowetenschap van de Kavli Foundation


Wat langere introductie van de Europese Commissie/>

Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.

Datum: 
Tuesday, 15 December, 2009 - 20:00
Share/Save

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer